Stellar Odyssey, astronot Chris Hadfield’ın dünyanın en meşhur astronotlarından bazılarının hikayelerini özetleyen bir kitabıdır. Kitap, feza araştırmalarının ilk günlerinden Internasyonal Feza İstasyonu’na meydana getirilen son görevlere kadar her şeyi kapsar. Hadfield, bir astronot olarak kendi deneyimlerinin yanı sıra kendisinden ilkin gelenlerin hikayelerini de paylaşır.
Stellar Odyssey, astronotların hayatlarına benzersiz bir bakış sunan büyüleyici ve esin verici bir kitaptır. Feza keşfiyle ilgilenen hepimiz için kesinlikle okunması ihtiyaç duyulan bir kitaptır.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Astronot | Uzaya yolculuk eden bir birey |
Feza | Dünya atmosferinin ötesindeki bölge |
Feza keşfi | Uzayın insanoğlu tarafınca keşfi |
Yolculuk | Deniz yahut hava yöntemiyle meydana getirilen bir seyahat |
Yıldızlı | Yıldızlarla alakalı |
II. Astronotlar
Astronotlar yüzyıllardır insanlık tarihinin bir parçasıydı, sadece uzaya çıkmaları 20. yüzyıla kadar gerçekleşmedi. Uzaya giden ilk birey, 1961’de Dünya’nın çevresinde tek yörüngeli bir uçuş meydana getiren Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’di. Birkaç ay sonrasında ABD Birleşik Devletleri de Alan Shepard’ın uzaya yolculuk eden ilk Amerikalı olmasıyla aynı yolu izledi. O zamandan beri, dünyanın dört bir yanından astronotlar feza ve kainat anlayışımıza sayısız katkılarda bulunmuş oldu.
III. Astronot Olmak İçin Ihtiyaçlar
Bireylerin astronot olmak için karşılaması ihtiyaç duyulan bir takım gereklilik vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Mühendislik, bilim yahut matematik alanında lisans derecesi
- İlgili alanda minimum üç senelik ustalaşmış tecrübe
- Muhteşem fizyolojik ve psikolojik sıhhat
- İngilizceyi akıcı bir halde konferans ve idrak etme kabiliyeti
- Uzayı keşfetmeye yönelik kuvvetli bir dilek
Bu gerekliliklere ayrıca, astronotların bir takım sıkıntılı fizyolojik ve zihinsel testten de geçebilmeleri icap eder. Bu testler şunları ihtiva eder:
- Tıbbi muayene
- Ruhsal bir imtihan
- Bir uygunluk testi
- Bir feza yürüyüşü simülasyonu
Astronot olma dönemi birkaç sene sürebilir. Bir birey bütün gereklilikleri yerine getirdiğinde, bekleme listesine alınır. Bir pozisyon açıldığında, kişiyle görüşülür ve seçilirse tahsile başlanır.
Astronot eğitimi iki yıla kadar sürebilen sıkıntılı bir süreçtir. Bu zaman zarfında astronotlar feza aracını iyi mi kullanacaklarını, feza yürüyüşleri yapmayı ve uzayda yaşamayı öğrenirler. Ek olarak feza keşfinin bilimi ve insan feza uçuşunun zamanı ile alakalı da informasyon edinirler.
Öğrenim tamamlandıktan sonrasında astronotlar bir göreve atanırlar. Görevleri için birkaç ay hatta birkaç sene tahsil alabilirler. Vazife başladıktan sonrasında astronotlar uzayda haftalarca yahut aylarca yaşayıp çalışacaklardır.
Astronot olmak sıkıntılı ve ödüllendirici bir kariyerdir. Bilinmeyeni keşfetmek ve insan feza uçuşunun geleceğine katkıda bulunmak için bir fırsattır.
IV. Bir Astronotun Günlük Yaşamı
Bir astronotun günlük yaşamı oldukça sıkıntılı ve meşakkatli olabilir. Sınırı olan bir alanda uzun saatler çalışabilmeli ve uzayın sıkıntılı koşullarına ahenk sağlayabilmelidir.
Astronotlar çoğu zaman günlerini muhtelif görevleri yerine getirerek geçirirler, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Feza aracının sistemlerinin izlenmesi
- Deneyler icra etmek
- Vazife Kontrolü ile İletişim Kurma
- Feza aracında bakım yapılması
- Egzersiz yapmak
Astronotlar ek olarak uzayda hayata devam etmenin ruhsal zorluklarıyla da başa çıkmak zorundadır. İzole olma, yalnızlık ve can sıkıntısı hisleri yaşayabilirler. Ek olarak ağırlıksızlık, ışınım ve kozmik radyasyonun etkileriyle de başa çıkmak zorunda kalabilirler.
Zorluklara karşın, bir astronotun günlük yaşamı da çok ödüllendirici olabilir. Astronotlar uzayın harikalarını deneyimler ve bilime ve keşfe mühim bir katkıda bulunma fırsatına haiz olurlar.
V. Feza Seyahatinin Tehlikeleri
Feza seyahati doğası gereği tehlikelidir ve astronotlar görevleri esnasında bir takım riskle yüz yüze bırakılırlar. Bu riskler şunları ihtiva eder:
- Radyasyona maruz kalma. Astronotlar feza seyahati esnasında hücrelerine zarar verebilecek ve kanser benzer biçimde sıhhat problemlerine yol açabilecek yüksek düzeyde radyasyona maruz bırakılırlar.
- Mikrometeoroid darbeleri. Mikrometeoroidler, feza aracına çarpabilen ve dış yüzeyine zarar verebilen yahut hatta iç bölümüne nüfuz edebilen ufak feza çöpü parçalarıdır.
- Dekompresyon. Bir feza aracının basıncı düşerse, içerisindeki astronotlar uzayın vakumuna maruz kalabilir ve bu da bilinçlerini kaybetmelerine ve saniyeler içerisinde ölmelerine niçin olabilir.
- Yangın. Yangınlar bir feza aracında hızla yayılabilir ve onları söndürmek için sınırı olan oksijen bulunur.
- Çarpışmalar. Feza aracı, asteroitler yahut kuyrukluyıldızlar benzer biçimde uzaydaki öteki nesnelerle çarpışabilir. Bu çarpışmalar feza aracına zarar verebilir yahut onu yok edebilir ve hatta içerisindeki astronotları öldürebilir.
Bu risklere karşın feza seyahati hala mümkündür. Astronotlar uzayın tehlikeleriyle başa çıkmak için eğitilirler ve kendilerini korumak için muhtelif emniyet önlemleri kullanırlar.
VI. Feza Seyahatinin Tehlikeleri
Feza seyahati tehlikeli bir girişimdir. Uzayın sıkıntılı ortamı astronotlar için bir takım risk oluşturur, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Radyasyona maruz kalma
- Mikrometeoroid tesirleri
- Basınçsızlaştırma
- Ateş
- İzolasyon
Radyasyona maruz kalma, feza seyahatinin en büyük tehlikelerinden biridir. Dünya atmosferi bizi güneşten gelen zararı olan radyasyonun çoğundan korur, sadece uzayda astronotlar bu radyasyona oldukça daha yüksek seviyelerde maruz bırakılırlar. Bu, kanser ve öteki sıhhat sorunları geliştirme risklerini artırabilir.
Mikrometeoroid darbeleri başka bir potansiyel tehlikedir. Mikrometeoroidler, güneşin yörüngesinde dönen ufak kaya yahut metal parçalarıdır. Saatte 70.000 mil hıza kadar ulaşabilirler ve feza aracına ve ekipmana ciddi hasar verebilirler. Bir astronot feza aracının dışındayken bir mikrometeoroid darbesi meydana gelirse, ölümcül bile olabilir.
Basınçsızlaşma, bir feza aracının içerisindeki basıncın birdenbire düşmüş olduğu bir durumdur. Bu, feza aracı hasar görürse yahut bir sızıntı var ise meydana gelebilir. Basınçsızlaşma, akciğerlerin çökmesine niçin olabilir ve ölümcül olabilir.
Yangın, kapalı herhangi bir alanda ciddi bir tehlikedir, sadece uzayda bilhassa tehlikelidir. Uzayda, yangını söndürmeye destek olacak bir yerçekimi yoktur ve oksijen seviyeleri Dünya’dakinden oldukça daha yüksektir. Bu, uzaydaki bir yangının hızla yayılabileceği ve denetim edilmesinin zor olabileceği demektir.
İzolasyon, astronotların karşılaşmış olduğu bir öteki zorluktur. Aylarca hatta senelerce Dünya’dan uzakta olabilirler. Bu, yalnızlığa, depresyona ve öteki ruh sağlığı problemlerine yol açabilir.
Tehlikelere karşın feza seyahati, insan keşfinin yaşamsal bir parçasıdır. Riskleri anlayarak ve azaltarak, feza keşfinin sınırlarını zorlamaya ve evrenimiz ile alakalı daha çok şey öğrenmeye devam edebiliriz.
Meşhur Astronotlar
Feza araştırmaları alanına mühim katkılarda bulunan birçok meşhur astronot vardır. En iyi bilinenlerden bazıları şunlardır:
- Neil Armstrong
- Buzz Aldrin
- Sally Sürüşü
- John Glenn
- Alan Shepard
- Valentina Tereşkova
- Yuri Gagarin
- Michael Collins
- Edgar Mitchell
Bu astronotların tamamı kariyerlerinde mükemmel şeyler başardılar ve hikayeleri tamamımız için bir esin kaynağı. Bizlere, aklımızı buna verirsek her şeyin olası bulunduğunu gösterdiler.
Gelecekte Feza Seyahati
Gelecekte feza seyahati, yüzyıllardır bilimkurgu yazarları ve fütüristler tarafınca araştırılan bir mevzudur. Son yıllarda, teknolojideki ilerlemeler feza seyahatini daha uygulanabilir hale getirdi ve artık ticari feza araçları geliştirmek için çalışan bir takım hususi firma var.
Gelecekte feza seyahati için en coşku verici olasılıklardan biri Mars’ta insan kolonilerinin geliştirilmesidir. Mars, nispeten Dünya benzeri bir gezegendir ve gelecekte insanların orada yaşayabileceği iddia edilmiştir. Birçok firma insanları Mars’a gönderme planları üstünde iş koşturmacasındadır ve bazıları orada kalıcı bir koloni oluşturmayı bile ummaktadır.
Gelecekte feza yolculuğu için bir öteki ihtimal ise yıldızlar arası seyahatin geliştirilmesidir. Yıldızlar arası yolculuk, insanların öteki yıldızlara ve gezegenlere yolculuk etmesini sağlayacak ve öteki dünyaları keşfetme olasılığını açacaktır. Sadece, yıldızlar arası yolculuk şu anda mevcut teknolojiyle imkansızdır ve olası olup olmayacağı da belli değildir.
Zorluklara karşın, gelecekte feza seyahati büyük bir vaat taşıyor. İnsanların yeni dünyaları keşfetmesine, yeni hayat formları bulmasına ve evrendeki yerimiz ile alakalı daha çok şey öğrenmesine imkan tanıyabilir.
En Fazlaca Sorulan Sorular
Astronotlar ve feza araştırmaları ile alakalı sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
-
Astronot ile kozmonot arasındaki ayrım nelerdir?
-
Astronotlar uzaya iyi mi gidiyor?
-
Uzayda yaşamak iyi mi bir şey?
-
Feza yolculuğunun tehlikeleri nedir?
-
Feza araştırmalarının yararları nedir?
-
Meşhur astronotlar kimlerdir?
-
Feza seyahatinin geleceği nelerdir?
Bu mevzular ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
Astronotlar ve feza seyahati ile alakalı sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
-
Astronot ile kozmonot arasındaki ayrım nelerdir?
-
Astronot olmak için ihtiyaç duyulan şartlar nedir?
-
Bir astronotun günlük yaşamı nasıldır?
İşte bu soruların cevapları:
-
Astronot, uzaya gitmek suretiyle tahsil almış kişiye, kozmonot ise Rus astronotuna denir.
-
Astronot olmak için ihtiyaç duyulan şartlar feza ajansına gore değişse de çoğu zaman bilim, mühendislik yahut matematik alanında lisans derecesine haiz olmak ve jet uçurma hikayesinde tecrübe sahibi olmak gerekiyor.
-
Bir astronotun günlük yaşamı, görevine gore değişebilmekle beraber genel hatlarıyla oldukça fazla tahsil, deneyler üstünde emek harcama ve feza aracının bakımıyla ilgilenmekten kaynaklanır.
0 Yorum